Zdrowy styl życia z ŁZS – wykłady i warsztaty
AKTUALNOŚCI | Zdrowy styl życia pacjentów z ŁZS
W ostatnim czasie coraz częściej zwraca się uwagę na znaczenie diety oraz zdrowego trybu życia dla uzyskania wymiernych efektów terapii. W ŁZS i łuszczycy dieta również ma znaczenie, dlatego zapraszamy Was na spotkanie edukacyjne, podczas którego eksperci Instytutu Żywności i Żywienia opowiedzą jak powinna wyglądać dieta osoby dotkniętej ŁZS, a także w jaki sposób komponować indywidualny jadłospis.
PROGRAM SZKOLENIA Zdrowy styl życia pacjentów z łuszczycowym zapaleniem stawów – ŁZS 2 czerwca 2017 r. Instytut Żywności i Żywienia, ul. Powsińska 61/63 (spotkanie nieodpłatne, wymagana rejestracja www.luszczyca-dieta.evenea.pl)
- 11.30 – 12.00 Rejestracja uczestników
- 12.00 – 12.10 Przywitanie gości oraz informacje na temat kampanii świadomości ŁZS „Brak świadomości wykrzywia obraz rzeczywistości” prof. dr hab. Mirosław Jarosz – Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia dr Lucyna Pachocka – Kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki IŻŻ mgr Dagmara Samselska – Przewodnicząca Unii Stowarzyszeń Chorych na Łuszczycę
- 12.20 – 12.40 Dieta u pacjentów z łuszczycowym zapaleniem stawów mgr Paulina Gąsiewska (Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa)
- 12.40 – 12.00 Ocena stanu odżywienia dr Ewa Rychlik (Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa)
- 13.00 – 13.20 Jak korzystać z informacji żywieniowych na etykietach produktów spożywczych dr Regina Wierzejska (Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa)
- 13.20 – 13.40 Zasady prawidłowego układania jadłospisów dr Lucyna Pachocka (Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa)
- 13.40 – 14.00 Przerwa kawowa
- 14.00 – 15.45 Układanie jadłospisów – część praktyczna (WARSZTATY) mgr Sylwia Gugała-Mirosz, mgr Małgorzata Mękus, mgr Iwona Sajór, mgr Magdalena Siuba, mgr Paulina Gąsiewska, dr Ewa Rychlik, dr Lucyna Pachocka
- 15.45 – 16.00 Zakończenie i podsumowanie